Cabinet de psihologie - Ciucanu Hilda

Motto: Nu exista fericire de a trai fara durere de a fi! - Albert Camus

Cabinet de psihologie RUP 1NT0835

Str. Duraului, nr 22B Piatra Neamt Zona Geografica: Central
Luni - Vineri 09:00 - 18:00 Pret per sedinta in lei: 0

Psiholog Ciucanu Hilda RUP 02722 0726442975 hildapsihe@yahoo.com

DESPRE REPREZENTAREA INTERIOARĂ A LUMII EXTERIOARE- SISTEME DE REPREZENTARI

Comunicare   Publicat la data 9 August 2016, 23:48

   Sistemele de reprezentări sunt in functie de analizatorii (cinci la număr) pe care îi folosim în testarea realitătii: vizual, auditiv, tactil (kinestezic) fiind cele trei moduri de reprezentare cel mai des folosite de oameni (mai există oftalmic si gustativ)- aceste sisteme de reprezentări există deoarece oamenii tind să folosească o anumită parte a sistemului lor nervos, mai mult decât pe celelalte.  Fiecare are elemente din toate cele trei moduri, dar la cei mai multi există un sistem dominant;  oamenii tind să folosească  un mod anume de reprezentare a realitătii.

  La ce ajută cunoasterea sistemelor de reprezentări la oameni?  pentru a cunoaste strategiile cuiva - adică ordinea de reprezentări (vizuale, auditive, tactile, oftalmice, gustative) care duc la anumite rezultate.

Astfel, oamenii care au sistemul principal de reprezentări vizual, tind să vadă lumea în imagini, deci ei fac apel la partea vizuală din creierul lor. La aceste imagini mentale, ei trebuie să ataseze cuvinte.

Oamenii cu sistemul de reprezentare predominant auditiv, tind să fie foarte atenti la ceea ce vorbesc, vorbind mai rar decât vizualii.

Cei mai lenti sunt oamenii cu sistemul de reprezentări predominant tactil. Dacă urmărim cu atentie un om,  ascultând ce vorbeste, ne putem da seama destul de lesne despre sistemul lui predominant de reprezentări: vizual (asemenea persoane vorbesc cel mai repede),  auditiv (vorbesc mai rar decât vizualii) si tactil (kinestezicii) vorbesc si mai rar decât vizualii si auditivii. 

 In timpul reprezentării informatiei în minte, ochii se miscă; de aceea, în functie de privire , purtem să ne dăm seama cum cineva îsi reprezintă lumea exterioară în lumea lui interioară.  Astfel,  imaginile vizuale memorate se accesează privind în sus si spre stânga (asa fac dreptacii în special); imaginile vizuale construite se accesează privind în sus spre dreapta.  Deci, dacă vrem să ne reamintim ceva mai usor, trebuie să ne uităm în sus spre stânga.  Când vei să- ti imaginezi ceva, te uiti în sus spre dreapta. Oamenii vizuali vor sta cu capul sus, cei auditivi stau cu capul usor înainte, iar tactilii stau cu capul plecat,  muschii relaxati.

 În concluzie, privirea se îndreaptă în următoarele directii, în functie de sistemul de reprezentări al persoanei:

Spre stânga:

 stânga sus: informatia vizuală reamintită

stânga lateral, spre urechea stanga: informatia auditiv reamintită (pentru persoanele auditive, deci)

stânga jos: informatia auditiv- digitală.

Spre dreapta:

dreapta sus: informatia vizuală construită (imagini construite vizual)

dreapta lateral, priveste spre urechea dreaptă: informatia prelucrată auditiv- construit (imagini construite vizual)

dreapta în jos: modul kinestezic (tactil).

Harta este felul în care vedem teritoriul, nu este teritoriul.  Putem astfel să ne descoperim propriile noastre strategii;  această întelegere poate aduce mari schimbări în calitatea relatiilor noastre.

 

  Articol scris de:

Psiholog specialist: Ciucanu Hilda

Bibliografie: Anthony Robbins, Putere nemărginită, ed Amaltea, Bucure?ti,  cap VIII (pag 108- 124).

 

 

 

 

 

 

 

Feedback